top of page
Αναζήτηση

Χρησιμοποίησε τις λέξεις ορθά, ειδάλλως ξανασκέψου τες.

Ιωάννα Κόπτση, BPS - HCPC για Parallaxi


Οι λέξεις έχουν ήχο, προκαλούν δονήσεις, διεγείρουν τις αισθήσεις. Άκουσε τις λέξεις, νιώσε αυτές που λες, παίξε μαζί τους. Θυμήσου πως ο λόγος χτίζει, αλλά και γκρεμίζει. Γράφει, αλλά δεν ξεγράφει. Οι ίδιες οι λέξεις κατασκευάζουν συναισθήματα, συνειδήσεις, συμπεριφορές. Αλίμονο, σε αυτόν που χρησιμοποιεί αυθαίρετα τις λέξεις. Αλίμονο, σε αυτόν που τις ακούει αφιλτράριστα.

Οι λέξεις έχουν ρίζες κι ιστορία. Μην τις κατακρεουργείς, γνώρισε τες. Έχουν λόγο που υπάρχουν. Έχουν λόγο που δημιουργήθηκαν, ευθύς εξαρχής. Περιγράφουν επακριβώς το βίωμα κι αυτό είναι μοναδικό εργαλείο της ύπαρξης, ανακουφιστικό.

Οι λέξεις, αυτές οι μικρές μονάδες του λόγου, έχουν νόημα σαφές. Έχουν την ικανότητα να περιγράφουν και να επηρεάσουν τη σκέψη, το συναίσθημα. Αν ψάξεις, θα βρεις την κατάλληλη. Και μόνο τότε βγάζει νόημα αυτό που ξεστομίζεις. Μόνο τότε ο άλλος βιώνει αυτό που περιγράφεις. Έτσι, επικοινωνείτε. Έτσι, σχετίζεστε. Πλησίασε τον με τις λέξεις σου, συνδέσου μαζί του, διώξ’ τον αν δεν τον θες. Μπορείς.

Οι λέξεις είναι εργαλεία, δεν προσδιορίζουν μόνο αντικείμενα ή γεγονότα, διαμορφώνουν αντιλήψεις περί φαινομένων. Είναι αδύνατο να παραλείψεις το εκάστοτε κοινωνικό και χρονικό πλαίσιο που μοιράζονται. Δεν κυριολεκτούν πάντα. Μεταφέρουν άμεσο κι έμμεσο μήνυμα.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page