top of page
Αναζήτηση

Sunday Syndrome

Το «Σύνδρομο της Κυριακής» ή αλλιώς η «μελαγχολία της Κυριακής» είναι μια συχνή πηγή δυσάρεστων συναισθημάτων για πολλούς ανθρώπους. Είναι αυτό το γνώριμο «κύμα άγχους» που ξεκινά συνήθως από το μεσημέρι της Κυριακής και κορυφώνεται αργά το απόγευμα. Τότε που αρχίζετε να βλέπετε το ρολόι, υπολογίζοντας πόση ώρα έχετε ακόμα πριν πάτε για ύπνο. Κάπου εκεί το Σαββατοκύριακο σφυρίζει τη λήξη του πριν καλά-καλά τελειώσει με τις σκέψεις σας να στρέφονται προς τη Δευτέρα. Προκειμένου να αποφεύγετε αυτήν την εβδομαδιαία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

*Κλείστε την εβδομάδα από το βράδυ της Παρασκευής.

Προγραμματίστε, σκεφτείτε και οργανώστε την επόμενη εβδομάδα, φτιάχνοντας μία λίστα για την ερχόμενη εβδομάδα πριν κλείσει η Παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να αναμασάτε τις δουλειές της επόμενης εβδομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε τις προτεραιότητές σας ήδη για τη Δευτέρα το πρωί.

*Προγραμματίστε το Σαββατοκύριακο λίγο καλύτερα.

Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας πως τα «ωραία Σαββατοκύριακα» προκύπτουν ξαφνικά. Ωστόσο, με τους ρυθμούς που κυλά η καθημερινότητά μας συχνά μας απορροφούν και τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και εκείνα που δεν είναι αφιερωμένα στην απομόνωση και την ξεκούραση. Πολλά από τα «ωραία Σαββατοκύριακα» είναι αυτά που είναι οργανωμένα με δραστηριότητες. Εντούτοις, κι αυτού του είδους τα Σαββατοκύριακα επιδέχονται αυθορμητισμό!

*Διαχείριση των στρεσογόνων συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο της Κυριακής είναι μια αιτία δυσάρεστων συναισθημάτων για εσάς. Έχοντας αναγνωρίσει τους λόγους που σας μελαγχολεί ή/και σας αγχώνει ο ερχομός της Δευτέρας μπορείτε και να δράσετε ανάλογα ούτως ώστε να αλλάξετε τις αιτίες αυτές. Μπορείτε να αναλογιστείτε:

1. Τι θα έπρεπε να αλλάξει για να ξεκινά με ενθουσιασμό η επόμενη εβδομάδα;

2. Ποια θα ήταν η ιδανική εβδομάδα εργασίας για εσάς;

3. Πώς θα θέλατε να είναι η Κυριακή σας δύο χρόνια μετά; Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;

Συχνά, οι φόβοι της Δευτέρας είναι μια υπενθύμιση ότι έχει περάσει μια άλλη εβδομάδα και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε μια δουλειά που δεν είναι καθόλου συμβατή με εμάς. Αισθανόμαστε «κολλημένοι», συνήθως βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι θέλουμε κάτι να αλλάξουμε, αλλά δεν έχουμε το θάρρος να πάρουμε πρωτοβουλίες. Έτσι, το βράδυ της Κυριακής είναι η ώρα της εβδομάδας που μας υπενθυμίζει πως η επαγγελματική μας ζωή δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε.




Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page