top of page
Αναζήτηση

52nd Annual DPSG Meeting of Diabetes Pregnancy Study Groups

Ιωάννα Κόπτση, BPS - HCPC για http://dpsghome.org/


Η κύηση προκαλεί ποικίλες αλλαγές στη ζωή των γυναικών, επηρεάζοντας βιολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επιδεινώνονται από την παρουσία κλινικών ή/και μαιευτικών επιπλοκών. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να θεωρηθούν ψυχοπιεστικοί παράγοντες και, συνήθως, απαιτούν συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η ψυχολογική παρέμβαση λειτουργεί διττά καθώς, από τη μία πλευρά στοχεύει στην ανακούφιση τυχόν δυσφορικών συμπτωμάτων που προκλήθηκαν από τη διάγνωση, ενώ από την άλλη ενισχύει τη συμμόρφωση στην εκάστοτε θεραπεία, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, η ψυχική υγεία των γυναικών με διεγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ΣΔΚ) διαταράσσεται, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο της διάγνωσης. Ταυτόχρονα, τόσο η κύηση, όσο και ο ίδιος ο ΣΔΚ επηρεάζουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τα προγράμματα στοχευμένης παρέμβασης, που εστιάζουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής των συγκεκριμένων γυναικών, βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Για την πλήρωση αυτού του κενού στη θεραπευτική προσέγγιση, στόχος της προτεινόμενης μελέτης ήταν η εφαρμογή και η αξιολόγηση εξειδικευμένου προγράμματος ψυχοεκπαίδευσης σε γυναίκες με ΣΔΚ.

*Σύντομα η ψυχολογική παρέμβαση διαδικτυακά.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page